Haridustehnoloogia loengupäevik

Eelmises Õppimine kõrgkooli tunnis käis meile rääkimas vanemteadur Mart Laanpere teemal “Haridustehnoloogia”. Loeng oli väga huvitav ning sisukas ning andis meile hea ülevaate haridustehnoloogia akedeemilise suuna tegemistest. Haridustehnoloogia on õppimise tõhustamiseks loodud süsteemide, meetodite ja vahendite arendamine, rakendamine ja hindamine. Haridustehnoloogia keskendub koolitus- ja õpisüsteemide arendamisele.

Laanpere alustas loengut tuues välja mõned punktid IKT kasutamise hariduses, selle strateegiad ja uuringud. 1997ndal aastal loodi Tiigrihüpe SA. Mart tõi välja mõned huvitavad punktid Euroopa Komisjoni uuringust aastal 2013. Mõned huvitavamad punktid olid, et arvutite kogus koolis ei avaldamõju kasutamisaktiivsusele, mobiilsete seadmete kasutamine kasvab kiiremini arvutiklasside asemel.

Eesti hariduse IKT-edulugu. Üks kõige huvitavamatest statistikatest välja toodud oli kindlasti, et 99.3% Eesti õpilastest kasutab arvutit, ning Eesti õpilaste juurdepääs arvutitele ja internetile asub 6ndal kohal maailmas, see on väga hea näitaja. 😉 Tiigrihüppe hiilgeajad jäävad 15 aasta taha.

Vanemteadur Mart rääkis veel lähemalt IKT ja kooli suhtest. 2009 kukkus läbi sülearvuti-projekt, mille käigus taheti asendada arvutiklassi ja õpetjalauala arvutid sülearvutitega. Okasroosikese hüpotees: eestiaegne matemaatika-õpetaja saaks tänases koolis töötada ilma suurema ettevalmistuseta, mis tundub väga tõsi olevat. Samuti on Eesti õpetajate arvutikasutus alla EU keskmise, mis on natuke üllatav. Õppimise 3 metafooriks tõi Mart välja: õppimine kui omandamine, osalemine või loomine.

Väga huvitavaks teemaks oli tuleviku klassiruum (tehnoloogiliselt vaadates). Enamik süsteemid töötaksid omavahel näiteks eksamid, dokumendid, EHIS, õppevara jne. Samuti oleks tuleviku klassiruumis väga palju kitsaid teenuseid. Ise olen alati lootnud, et kunagi tulevikus toimuks kõik õppega seotud tegevus läbi arvuti ning interneti. Oleks e-töövihikud, e-õpikud, õppimisvideod mida saaks kodus üle vaadata. Samuti saab õppida haridustehnoloogia ja õpimänge magistriõppes.

Kasutatud allikad:

https://dti6001.wordpress.com/2017/10/06/haridustehnoloogia-akadeemilise-suuna-loeng/

https://et.wikipedia.org/wiki/Haridustehnoloogia

https://et.wikipedia.org/wiki/Tiigrih%C3%BCpe

http://www.tlu.ee/et/Digitehnoloogiate-instituut/Sisseastumine/Magistriope/Haridustehnoloogia

http://www.imelineteadus.ee/uudised/2010/11/26/tuleviku-klassiruum

Leave a comment